Βασικές αρχές

Οι βασικές αρχές που διέπουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχολείου και τη φιλοσοφία του σχολείου είναι οι εξής:

 1. Τα παιδιά είναι γεμάτα ικανότητες, πάθος και δημιουργική σκέψη. Ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους και την αλληλεπίδραση.
 2. Ο εκπαιδευτικός είναι συνδιοργανωτής και διευκολύνει τη μάθηση του παιδιού. Συμμετέχει, συνεργάζεται με το μαθητή, διευκολύνει, σχεδιάζει δραστηριότητες, θέτει ερωτήματα προκειμένου το παιδί να εμβαθύνει στις εμπειρίες μάθησης.
 3. Ένα περιβάλλον πολυδιάστατο, πλούσιο σε υλικά, μέσα από όμορφους, οργανωμένους χώρους, όπου το κάθε τι έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν.
 4. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν το πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσα από διαφορετικές συμβολικές γλώσσες, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θεατρικό παιχνίδι, το χορό, την κίνηση, τα μαθηματικά και τη γλώσσα.
 5. Οι γονείς θεωρούνται συνεργάτες για τα παιδιά τους και η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη σε διάφορες πτυχές του εκπαιδευτικού προγράμματος
 6. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται παρατηρητές των παιδιών και καθώς εργάζονται μαζί τους, καταγράφουν και συλλέγουν δεδομένα, όπως φωτογραφίες, σημειώσεις, βίντεο και συζητήσεις. Με αυτό τον τρόπο θέτουν ερωτήσεις που διευρύνουν τον τρόπο σκέψης των παιδιών τους και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Εκπαιδευτική μέθοδος

«Δεν έχει τόση σημασία αν θα παραχθεί στο τέλος κάποιο προϊόν και ποια μορφή θα έχει. Έχει μεγαλύτερη σημασία ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό, γιατί από εκεί πηγάζει η μόρφωση.» (Karl Frey)

Βασιζόμενοι στις αρχές της βιωματικής μάθησης μέσα από το παιχνίδι (play-based education) και έχοντας στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα ίδια τα παιδιά, τα ερωτήματά τους, τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους διαμορφώνουμε καθημερινά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, να τον κατανοήσουν μέσα από το παιχνίδι και να μάθουν πώς να μαθαίνουν.

Μέσα από τη μέθοδο project (project-based learning), δηλαδή την έρευνα ενός θέματος σε βάθος, καλλιεργείται η κριτική σκέψη των παιδιών. Όταν τα παιδιά εργάζονται σε μικρές ομάδες ερευνούν, εφαρμόζουν γνώσεις και δεξιότητες, λαμβάνουν αποφάσεις και επιλέγουν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας. Το ενδιαφέρον τους είναι πλήρως ενεργοποιημένο και επικεντρωμένο και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν τις δικές τους συνδέσεις με όσα τα περιβάλουν, καταλήγοντας στα δικά τους συμπεράσματα και μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει νόημα για αυτά, η γνώση γίνεται βιωματική.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

 • Πρόγραμμα Ελληνικών
  Τα παιδιά , μέσα από ένα καθημερινό πρόγραμμα διαμορφωμένο από τις εκπαιδευτικούς της τάξης, υλοποιούν δραστηριότητες με στόχο να καλλιεργήσουν βασικές δεξιότητες όπως κοινωνικές, κινητικές, γλωσσικές κλπ.
 • Πρόγραμμα Αγγλικών
  Τα παιδιά μαθαίνουν και κατακτούν σταδιακά τη χρήση και τη δομή της δεύτερης γλώσσας καθώς έρχονται σε καθημερινή επαφή με αγγλόφωνη παιδαγωγό.
 • Έκφραση μέσα από τις Τέχνες
  Οι τέχνες αποτελούν βασικό τρόπο έκφρασης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για αυτό και το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει καθημερινά δραστηριότητες κίνησης, χορού, μουσικής, εικαστικών και θεατρικού παιχνιδιού.
 • Μαγειρικές Εμπειρίες
  Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από τις αισθήσεις τον κόσμο της γεύσης, τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών,  υπολογίζοντας τις ποσότητες των υλικών και διασκεδάζοντας μέσα από το διάλογο γεύσεων και αρωμάτων.
 • Δανειστική/Ανταλλακτική βιβλιοθήκη
  Στο Littles Library βιβλία, παραμύθια και  ιστορίες ζωντανεύουν. Με το πρόγραμμα της δανειστική/ανταλλακτική βιβλιοθήκη, τα παιδιά καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία και την υπευθυνότητα.
 • Τεχνολογία
  Τα παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Μέσα από τον εξοπλισμό του σχολείου – διαδραστικούς πίνακες, projector, camera, προβολέα διαφανειών- η τεχνολογία γίνεται εργαλείο στα χέρια των παιδιών με στόχο την έρευνα και την ανακάλυψη.
 • Ώρα για πειράματα
  Τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά, παρατηρούν και κάνουν υποθέσεις.
 • Κηπουρική
  • Τα παιδιά σχεδιάζουν, καλλιεργούν και φροντίζουν το λαχανόκηπό του σχολείου.
  • Επιλέγουν και γνωρίζουν τα αρωματικά φυτά του κήπου μας.
 • Εκδρομές στη Φύση
  Τα παιδιά επισκέπτονται τακτικά δάση, πάρκα, υδροβιότοπους με στόχο να μάθουν να εκτιμούν τη φύση και να απολαμβάνουν τα οφέλη της.
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις
  • Μουσεία
  • Θεατρικές παραστάσεις
  • Πολιτιστικές εκθέσεις

Διατροφή

Η σφαιρική ανάπτυξη του παιδιού αφορά και τη διατροφή του. Στο Littles τρώμε «σαν στο σπίτι μας». Απολαμβάνουμε σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό με φρέσκα υλικά σύμφωνα με τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής υπό την καθοδήγηση της διατροφολόγου.

Στο Atelier of Taste του Littles μαθαίνουμε:

 • τη θρεπτική αξία των μαγειρικών συστατικών
 • τη σημασία της προετοιμασίας και της συντροφιάς του μεσημεριανού τραπεζιού