Ανακοινώθηκαν για φέτος τα ονόματα των υποψήφιων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας που προτάθηκαν για το σπουδαίο βραβείο ALMA.

Το Astrid Lindgren Memorial Award αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ.

Στη λίστα με τους 263 υποψηφίους βρίσκουμε τα ονόματα μεγάλων δημιουργών, όπως η Καναδή εικονογράφος Isabelle Arsenault, ο Αμερικάνο-καναδός δημιουργός Jon Klassen, ενώ από την Ελλάδα προτάθηκαν για Astrid Lindgren Award ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο συγγραφέας Αντώνη Παπαθεοδούλου, η συγγραφέας Λότη Πετροβιτς Ανδρουτσοπούλου και η εικονογράφος Ιρις Σαμαρτζή, η δικιά μας Ίριδα, η επί τόσα χρόνια υπεύθυνη του Littles Atelier.

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 13 Απριλίου 2021, ενώ λόγω της πανδημίας της Covid-19 ανοιχτό παραμένει το αν η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, όπως γινόταν κάθε χρόνο.